3 viktiga skäl till varför företag bör använda sig av varumärkesutveckling

Vad är det som gör IKEA till IKEA? Vad gör Nike till just Nike? Vad skiljer Peugeot från Volvo? Branding är, i ett nötskal, resultatet av hur företag, produkter eller tjänster uppfattas av konsumenter och/eller samhället.

Minnie
Minnie

Varumärkesutvecklare på MERPHI

Vad är branding?

Låt oss börja med att definiera vad varumärkesbyggande faktiskt betyder. Enligt American Marketing Association kan branding vara allt från en symbol, design, namn, term eller något annat attribut som identifierar en säljares varor eller tjänster från en annan säljare. Andra funktioner som smak, lukt eller  kvalitet kan också hjälpa till att identifiera ett varumärke.

Dessutom tar varumärkesbyggande hänsyn till många olika aspekter och fungerar i huvudsak som ett paraply under vilket olika metoder, färdigheter och attribut finns. Grafisk design, användarupplevelse, butiksdesign, visuell merchandising och en engagerande webbplats är några av de element som används för att fånga konsumenternas uppmärksamhet och verktyg som används för att bygga varumärken som lockar konsumenter att engagera sig i ditt varumärke, oavsett om det är en produkt, tjänst eller upplevelse.

Varumärke är på sätt och vis alla nödvändiga verktyg som används av företag för att locka eller uppmana konsumenter att köpa deras varor eller tjänster. Detta betyder också att varumärken inte har något värde eller makt om det inte ges till dem av konsumenter. Människor ger makt till varumärken.

För att bygga slagkraftiga varumärken är det viktigt att vara medveten om konsumentbeteenden, därför är psykologi alltid en stor del i varumärkesbyggande. Att förstå hur konsumenter beter sig, hur människor associerar färger, lukter eller smaker med känslor kan vara det som verkligen skiljer dig från andra spelare på planen. Vi människor är komplexa och känslomässiga varelser så att förstå och bädda in vissa psykologiska principer i dina varumärkesstrategier kan vara nyckeln som ger långsiktiga kundrelationer. På ett sätt fungerar det darwinistiska konceptet “survival of the fittest” i detta sammanhang av varumärkesbyggande. Företag bör alltid vara smidiga och förstå att deras målgrupp till synes har en högre chans att bygga lojala relationer med sina konsumenter. Varumärken som inte levererar eller tillgodoser konsumenternas behov kan ersättas av andra som tillhandahåller den vara, tjänst eller upplevelse kunden söker.

 

Föreställ dig några av de mest kända varumärkena runt om i världen, ta Coca Cola som exempel. Om du tar bort namnet från flaskan kanske du fortfarande känner igen det som Coca Cola utifrån hur flaskan är formad eller deras distinkta smak eller deras klarröda etikett. Coca Cola har också lyckats att få kontakt med sina konsumenter. Du kanske kommer ihåg deras kampanjer där de satte olika namn på burken, så att Emma kunde få en burk Coca Cola där det stod “Emma”. Dessa är subtila, smarta taktiker för att skapa relationer med kunderna som alla bidrar till hur de uppfattar Coca Colas varumärke.

VAD KAN FÖRETAG VINNA PÅ ATT ARBETA MED VARUMÄRKESUTVECKLING?

1. Det gör att du sticker ut från dina konkurrenter.

I dagens mycket konkurrensutsatta klimat behöver varumärken kunna skilja sig från sina konkurrenter och ibland lära sig av vad andra företag gör och inte gör för att överleva. Förutom affärsmodell, produkt eller tjänst är varumärkesbyggande den komponent som verkligen hjälper dig att kommunicera varför eller hur du skiljer dig från andra aktörer inom ditt område. Det betyder dock inte att du ska förmedla något som inte stämmer överens med hur företaget verkligen är. Utgångspunkten bör alltid vara att de värderingar varumärke förmedlar stämmer överens med företagskulturen. Att klä ett företag i vackra bilder och smarta ord kommer inte att gynna någon på lång sikt om sanningen är en annan och så småningom kommer fram.


2. Ett välutvecklat varumärke kan skapa långsiktiga, lojala relationer med kunder, konsumenter och kunder.

Varumärken som har värderingar, egenskaper eller erbjudande som konsumenterna eftertraktar har stor möjlighet till långsiktiga återkommande kunder. Dessutom är dessa långvariga kunder de som i princip kan fungera som företagets vandrande reklampelare utan att företaget behöver spendera massor av pengar. Detta kan dock också fungera till din nackdel om du gör dessa konsumenter besvikna eller plötsligt visar att dina ord, egenskaper eller erbjudande inte är äkta eller i linje med verkligheten i hur företaget drivs.

Ett bra exempel på detta är Forever 21 som kollapsade till följd av att de inte uppfyllde konsumenternas förväntningar, oavsett hur framgångsrika de hade varit tidigare. Eftersom dagens konsumenter är mer krävande än någonsin när det gäller hållbarhet och transparens, kommer företag som Forever 21 att bli mindre och mindre eftertraktade hos en del av sina konsumenter eftersom deras handlingar och sättet de presenterar sig på inte stämmer överens med verkligheten. Ännu viktigare är att detta blir vandrande reklam på alla sämsta möjliga sätt i ett företags ögon. Forever 21 har nyligen stängt över 150 butiker efter att de ansökt om konkurs som ett resultat av att konsumenter har hittat andra varumärken som de är mer i linje med (npr.org, 2020).

Tyvärr finns det i dagens samhälle ett fenomen som kallas “cancel culture” vilket innebär att konsumenter inte har något emot att se företag som gör misstag misslyckas. När detta händer kan det bli en mycket lång, smärtsam och kostsam väg att komma tillbaka på rätt spår, och verksamheten kanske aldrig blir densamma eftersom företaget då kan vara känt av felaktiga skäl.

3. Ju starkare varumärke, desto mer inflytande har du.

Detta påstående går hand i hand med föregående punkt. När kännedomen kring ditt varumärke ökar så ökar också ditt inflytande och din makt. Coca Cola var så väletablerat och respekterat på 40-talet att de skrev på ett avtal som möjliggjorde att över 5 miljoner flaskor Coca Cola konsumerades av soldater och annan militär personal under krigstiden.

“När världen kom ut ur en tid av konflikt och krig växte Coca-Cola fram som en världsomspännande symbol för vänskap och förfriskning” – Coca Cola Company, 2021.

Coca Colas tillväxt var enorm och de positionerade sig återigen som kapabla, starka och inflytelserika eftersom de nu nådde miljontals människor som hittills kanske aldrig smakat Coca Cola. Med makt och möjlighet att påverka kommer ett stort ansvar som bör övervägas noggrant, varenda detalj och beslut som tas kan göra eller förstöra ditt varumärke och din verksamhet.

Branding på MERPHI

 

Det finns naturligtvis många andra skäl att överväga varumärkesbyggande som en viktig del av ditt företag. Förhoppningsvis kommer den här artikeln att ge dig en insikt och förståelse för vad varumärkesbyggande är och varför det är en så viktig faktor att tänka på.

På MERPHI tar vi varumärkesbyggande i beaktande i alla projekt vi tar emot och vi vill se alla våra kunder göra bra ifrån sig. Ibland kan för mycket förändring av en redan existerande varumärkesidentitet faktiskt vara katastrofal om förändringarna inte görs med omsorg, baseras på research och på ett respektfullt sätt. Vi respekterar de varumärken som våra kunder har byggt åt sig själva, vilket innebär att vi inte skulle ge rekommendationer om vi inte verkligen tror att ett annat perspektiv kan vara användbart.

 

Om du vill veta mer om ämnet, har idéer för ditt eget varumärke som du vill förverkliga eller kanske bara vill ha tips så hjälper vi dig alltid. Vi är bara ett telefonsamtal bort.

KONTAKTA